View Full Version : Recepti
katana
31-12-2004, 09:41 AM
Sta mislite da ovde pisemo razne recepte?Zaista bi cenila ako bi to bilo ovde a ako ne nikom nista!Pa da li je dobra ili losa ideja?
Tatjana
31-12-2004, 01:33 PM
Ja mislim da je to OK. Sada pred praznike i slave bi dobar savjet svakome dobrodošao. Inače ja obožavam da pravim kolače i torte (najviše volim da ukrašavam dječije torte), a kažu mi i da mi to odlično ide od ruke. :oops: Pa ako vidim da je neko zainteresovan mogu i iskuckati neki isproban recept.
Pozz
VanjaPA
31-12-2004, 06:16 PM
ideja je mmm...fina! -mada mi se nesto javlja da ce je mnogi negodovati-
trenutno nemam inspiraciju ni za kakav recept inace bih napisala...
sjajan sam kuvar :wink:
legenda
31-12-2004, 06:36 PM
Ja svoje kulinarske tajne ne odajem! :wink: Ko hoce da uci nek uzme Dzejmija Olivera! :)
Charapa
01-01-2005, 05:42 PM
Strava.Sada cu lepo po ko zna koji put presuditi sebi.Jos jedan recept i gotova sam.Volim torte, svarcvald i boem, omiljene samo ih retko pravim jer ljudi ja ne mogu da zadrzim u kuci nista slatko.Nemocna sam, budim se i dok ima ne mogu da se oduprem zelji.Najezim se od zadovoljstva. :)
Zelela bih da vas pitam kako se vi oslobadjate takve zelje ako vam se uopste i javlja?
A moze usput i neki recept, od viska glava ne boli.
marria
02-01-2005, 09:12 PM
Pazite sad : kupite pecurke [1 kg], 300g suvog mesa, 300g makarona i 3 pavlake, sve to smesajte lepo i zovite me :twisted:
To je moja omiljena salata!
Jedina , koju ne mogu da odbijem :D
VanjaPA
02-01-2005, 11:11 PM
Zelela bih da vas pitam kako se vi oslobadjate takve zelje ako vam se uopste i javlja?
A moze usput i neki recept, od viska glava ne boli.
pa, ja nemam tih problema, retko kad dobijem bas takvu zelju... ali pokusaj ovako: uvek drzi kod kuce cinije sa bademima, smokvama i recimo suvim kajsijama, od tih grickanja se mozes brzo zasititi, a odlicne su za zdravlje. jos ako te ne mrzi sve to pomesaj sa medom -bolje nego margarinusha sa cokoladom i orasima!!
uzivaj :wink:
VanjaPA
02-01-2005, 11:14 PM
jos jedan ne-gojeci recept : kuvana testenina (po zelji) maslinovo ulje (virgin) i beli luk -takozvana "antistres salata".
Tatjana
03-01-2005, 12:21 AM
Kad smo krenuli po predjelima evo meni omiljenog http://pages.prodigy.net/indianahawkeye/newpage14/8.gif.
Potrebno je: 7 debljih kora, 2 pavlake, 300gr. šunke, 200 gr kečapa, 250 gr. kačkavalja, 300 gr šampinjona, 2 jaja
Kore slagati jednu na drugu na sledeći način:
Prva i druga kora se isprskaju uljem, stavi se treća kora i ona se premaže 1 pavlakom.
Četvrtu koru prekriti tanko isječenim kolutovima šunke.
Petu premazati sa 200 gr. kečapa.
Šestu sa 250 gr kačkavalja.
I sedma sa 300 gr. proprženih šampinjona.
Od kora napraviti rolat i staviti ga 3 sata u zamrzivač da se zaledi.
Zaleđen rolat isjeći (treba vam oštar nož) na rolatiće odprilike 2 prsta debljine i ređati ih u podmazan pleh.
Na kraju umutiti 2 jaja i 1 pavlaku, preliti rolate i peći.
I sve to sa dragom osobom http://pages.prodigy.net/bestsmileys1/emoticons1/eat.gif.
Pozz :wink:
NObabe
03-01-2005, 12:44 AM
Čaj od nane
U ključalu vodu ubaciti babu.
ogijanja
24-02-2005, 11:23 PM
Vecini vas je kuvanje samo zabava i nacin da u posebnim trenucima nekog obradujete.Ali meni je jako potrbna pomoc,jer mi ponestaju ideje,posto ja to radim svaki dan.E sad postoji jos jedan problem;ne spremam i ne jedem meso(izuzev ribljeg),pa se krug suzava. Budite dobri pa mi pomozite i posaljite neke svoje recepte,a ja cu vam biti jako zahvalna. :-?
VanjaPA
24-02-2005, 11:29 PM
kako da znam sta si ti vec do sada spremala, kad spremas svakog dana...
nije lako nadmetati se sa tobom ;)
spremas li hladne salate od ribe? pretpostavljam...ako ne, napisacu koju rec
ogijanja
25-02-2005, 01:15 PM
Ljudi ne pomazete mnogo,budite malo mastovitiji precizniji
Tea-HN
25-02-2005, 03:43 PM
He,he zanimljiva ideja!Moram da potrazim po mamiminim biljeskama pa ako mi se nesto dobro nadjem podjelicu sa vama!;)
Filip
25-02-2005, 06:54 PM
odes u prodavnicu i kupis "magi"
resene muke ;)
plavamuza
25-02-2005, 09:56 PM
Recept od moga kuma:)
PITA POPRSKUSHA
Sve isto kao kada pravite gibanicu samo sto komade sira natrpate u usta pa onda to dobro sameljete i poprskate po korama :)
e a sad ozbiljno. Pasulj sa maslinovim uljem i njokama je odlican.
Eto..sada mi je to palo na pamet..
VanjaPA
25-02-2005, 11:50 PM
ok, ok..evo jednog prostog-
(za veceru) proprzis susam i umesas ga u krem sir ili pavlaku, ili obican
beli sir. u to ubacis beli luk i sve to namazes na hleb (parcice), od gore pospes seckan svez paradajz, pa bosiljak i zapeces u rerni.
etoo..
VukovZ.
07-10-2005, 05:29 PM
još jedan ne-gojeći recept : kuvana testenina (po želji) maslinovo ulje (virgin) i beli luk - takozvana "antistres salata".
..za Vanjin recept-e ja kažem DA..:yay: :)
..p.s. molba za moderatora, super moderatora ili administratora: molim Vas da promenite naziv thread-a iz Šta mislite? u :arrow: Recepti - zalogaji kuvara..:)
..hvala velika..
RENATA59
07-10-2005, 06:15 PM
Ko je sit od toga ostao...pa kad jedeš jedi,ne gladuj...
Ovako bolje...umak za tjesteninu-na ulju ispržiš šunku(slaninu),gljive,dodaš grašak,začine po izboru,vrhnje za kuhanje i na kraju mileram.Pospeš parmezanom...
ili
...na maslinovom ulju ispržiš poriluk(malo zbog arome),dodaš škampe, mediteranskih začina i vrhnje za kuhanje...
lilly
08-10-2005, 09:57 AM
Čaj od nane
HAHAHAAHAHAHA:ok:
lilly
08-10-2005, 09:58 AM
Čaj od nane
HAHAHAAHAHAHA:ok:
Tajna
10-10-2005, 01:25 AM
Iseckati jedan luk, proprziti...
Dodati malo paprike..
Ubaciti koje jaje
i na kraju sve to baciti jer ni meni nije uspelo...
E kuvarice, kuvarice...;)
p[oz
RENATA59
09-02-2007, 07:14 PM
Pitanje jedno...
Zna li ko recept za kolač Španski vjetar???
:party:
crvenamuza
09-02-2007, 07:17 PM
Španski vetar?
Odeš na neki veci ciganski bal...
A koooolač?
Otkrijes tajnu cigana...
Tatjana
09-02-2007, 10:27 PM
Renata evo ti recept za "Španski vetar", ali ja ga nisam probala zato ću ti napisati i recept za "Pusle tortu" koja je veoma slična, ali provjereno dobra!
ŠPANSKI VETAR
12 belanaca dobro umutiti pa dodavati kašiku po kašiku 1/2 kg kristal šećera
i na kraju 1 kašiku belog sirćeta.
Pleh červrtast dobro podmazati posuti brašnom sipati masu i staviti u rernu
koju ste prethodno uključili na 250 stepeni zagrejali pa smanjili na 100 stepeni.
Testo sušiti oko 2 sata a bude i manje. Kontrolišite.
Fil: 12 žumanaca umutiti sa 12 kašika kristal šećera , dodati 3 kašike gustina
i sve to skuvati u 1/2 l.mleka.Kada se ohladi dodati dobro umućen puter 250 gr.
sa 2 kašike prah šećera, i umućene 2 kesice šlaga.
Ovako dobijenu masu podeliti na dva dela.
Jedan deo ostaje žut a u drugi se dodaje 200 gr mlevenih oraha ili lešnika.
Na kraju tortu ukrasiti sa dve kesice šlaga. A filovati je ovako.
Kora od belanaca, pa krem sa orasima, pa žuti krem, pa šlag. Ohladiti obavezno.
PUSLE TORTA
Veliku tepsiju od šporeta obložiti folijom.
Dobro umutiti 12 bjelanaca i tek onda u njih dodati postepeno mješajući 400gr. šećera i na kraju dodati i 1 kašiku soka od limuna ili 1 kašiku sirćeta.
Tu smjesu istresti u tepsiju, poravnati je i sušiti na 100 stepeni oko 2 sata.
Osušeno tijesto presjeći na pola zajedno sa folijom.
Fil: Umutiti 12 žumanaca sa 7 kašika šećera i dodati 8 kašika brašna. Dok to mutimo stavimo na šporet 1 litar mlijeka da prokuva. Mlijeko skloniti sa ringle i u njega dodati smjesu od žumanaca, izmješati i šerpu vratiti na isključenu ringlu da još malo kuva. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti 1 margarin sa 150 gr. šećera u prahu. Margarin umješati u hladnu prethodnu smjesu. Odvojiti 1/3 fila i pomješati sa 400 gr. mljevenih oraha.
Kore odvojiti od folije i filovati je na sledeći način: kora, fil sa orasima, žuti fil, kora, fil sa orasima, žuti fil i ukrasiti sa 3 kesice šlaga.
zWest
09-02-2007, 10:49 PM
@Rene
u biti španski vjetar nije kolač nego torta ali to nije poenta price.
Imao sam prilike da jedem (sestra mi je spremala, mljac) inace volim da pratim rad na nekim od kolaca ;)
anyway ovo sto ti napisem ovde imas na netu sto sam nasao, ali je isto tako radjeno kod mene kuci i isto je ;)
dakle idemo ....
slika ;)
http://img201.imageshack.us/my.php?image=349spanskivetarmalapl7.jpg
Sastojci za više od 10 porcija
250 grama šećera
6 velikih kašika šećera
4 velike kašike brašna
2 maslaca (znači 500 grama)
100 grama šećera u prahu
3 šlaga gotova
2 vanil šećera
200 grama mljevenih oraha
Priprema
Dno tepsije dobro nauljiti i brašna postaviti da se kore ne zalijepe ili koristiti pergamentni papir.
12 bjelanaca dobro zamutiti mikserom, i onda dodati 250 g šećera, i ponovo izmutiti. Onda podijeliti u 4 okrugle tepsije, pa ih peći na 350 F oko 10 minuta, pa smanjiti na 180 F i peći ih sat vremena. Ja pečem sve kore ođjednom .
Fil:
12 žumanaca
6 kašika šećera mikserom zamutiti,
pa dodati 4 kašike brašna.
To sve na pari (znači jedan lonac da se kuva voda a poviše jedna metalna zđela) kuvati jedno 15 minuta, da se zgusne i onda ohladiti.
Posebno umutiti dva maslaca i 100 grama sitnog šećera, pa onda dodati onu prvu smjesu što se ohladila. Zatim dodati 3 napravljena šlaga, i vanilin šećer. Fil podijeliti na dva dela, u jedan dio dodati orahe i zamutiti.
Onda slagati tortu. Kora, pa fil bez oraha, pa fil sa orahom i šlag, pa kora, pa filovi i sve tako, na vrhu kora i šta je ostalo fila i šlaga i posuti sa orasima za ukras. Prijatno!
RENATA59
10-02-2007, 09:39 AM
Hvala vam puno...
:D
zwest,znam da je torta već sam jućer bila malo :oops: :harfa: pa sam se zbunila...
VukovZ.
10-02-2007, 12:06 PM
..Mini-torta od banana i jabuka..:)
..Potrebno:
..1. 1( jedna) banana;
..2. 2 ( dve) jabuke;
..3. seckani orasi ili suvo grožđe ili..nešto treće-četvrto, po želji..:)
..4. šlag (postan)..
..Priprema:
..Iseckati bananu na kolutiće, narendati jabuke i sjediniti pa dodati orase, suvo grožđe..:) i na kraju šlag iz kesice..
..Prijatno..:)
Renata, i ja volim Španski vetar.Godinama pravim po sledećem receptu:
Umutiti 4 belanca sa 250g šećera u prahu i nekoliko kapi sirćeta ili limunovog soka.Staviti u zagrejanu rernu na 200 C i smanjiti temperaturu na 135 C i peći 60 min.
(ja ovu količinu smese stavjam u tepsiju koja je oko 20 x 30 cm,i koristim papir za pečenje)
Ispeći 3 kore.(ako imaš rernu sa ventilatorom kore možeš peći više kora odjednom i dovoljno ti je 40 min)
Fil:12 žumanaca umutiti sa 8 kašika šećera,4 kašika gustina,2 praška pudinga od vanile i sve to skuvati u 1l mleka.Ohladiti.
Umutiti 1 margarin i dodati predhodnu smesu.U sve to dodati 350g mlevenih oraha.
Ukrasiti sa šlagom.( ja stavim 4 kesice ili 1/2 l biljnog šlaga)
U gore navadenim receptima nisam videla ali je važna napomena da kore i fil sastaviš bar 24 sata pre nego što navalite na tortu.(tako će kore da omekšaju.)
Za bilo koji recept se odlučiš prijatno i piši kako ti je uspelo.
IKICA
10-02-2007, 03:30 PM
Jel daje neko casove kuvanja???? Ali prvo casovi navikavanja na kuhinjuj?
Dena D.
10-02-2007, 03:33 PM
sad vidite zashto sam ja neuhranjena....^^^^ majka ne zna ni gdje je kuhinja....
:P
RENATA59
10-02-2007, 06:53 PM
Pusla torta je napravljena.Izgleda super,super je ukusna....HVALA.
Meli,taman će se hladiti 24 sata kod mene...prvo ja ne mogu odoliti,a drugo ni ukućani...To maksimum 2 sata i što se ohladilo ohladilo i ide da se jede.
:poz
Sta mislite da ovde pisemo razne recepte?Zaista bi cenila ako bi to bilo ovde a ako ne nikom nista!Pa da li je dobra ili losa ideja?
evo ja cu da dam jedan recept
przena jaja:
turis ulje da se zagreje, turis jaja i umuckas ih i eto!
RENATA59
11-02-2007, 09:00 AM
evo ja cu da dam jedan recept
przena jaja:
turis ulje da se zagreje, turis jaja i umuckas ih i eto!
p.s. dodaš malo mladog sira...
Kulinarstvo i muzika...:)))
Meli,taman će se hladiti 24 sata kod mene...prvo ja ne mogu odoliti,a drugo ni ukućani...To maksimum 2 sata i što se ohladilo ohladilo i ide da se jede.
:poz
Znam da je teško ali probaj bar jedno parče da ostaviš,pa ćeš shvatiti razliku:)
RENATA59
11-02-2007, 09:16 AM
Znam da je teško ali probaj bar jedno parče da ostaviš,pa ćeš shvatiti razliku:)
a da katanče stavimo na frižider...:jester:
Meni se ni puding ne ohladi,a ja ga pojedem...:)))
Dena D.
12-02-2007, 01:54 AM
shtrukle punjene sirom tipa Ricotta u sosu od crvenog vina.
BOOOOOOOOOOOOOMBA
dexy1
08-08-2008, 10:04 AM
..::Koktel Ledeni Ananas::..
http://img227.imageshack.us/img227/7632/60704666pb8.jpg (http://imageshack.us)
Za 1 osobu:
*50g ananasa iz light kompota Podravka
*50 ml likera tripl sec
*2 kasicise secera
*1 ili dve kockice leda.
Lepo usitnite ananas, dodate zdrobljeni led, liker i secer i sve to lepo promesate. Obicno se sluzi kao hladno picence.:ok:
RENATA59
22-05-2009, 07:07 PM
Moja baka mi je cesto pricala o cuvenom kuharu po kojem je ona ucila da kuha i kuhala,bio je to Kuvar Spasenije Pate Marković
Istorija pisanja kuvara u Srbiji
Početak aktivne pismenosti u Srbiji, krajem 19-og i početkom 20-og veka, kod žena, najbolje se može videti kroz ‘eksploziju’ kuvara, koji su tada počeli da se objavljuju. Prosto je za neverovati koliko se tada, raznih pisanija i svezaka, koje su srpske domaćice ljubomorno čuvale jedna od druge, uspelo pretočiti u razne ’’Narodne’’, ’’Velike’’, ’’Kućne’’ kuvare.
Pored recepata, kuvari su tada bili i savetnici mladim domaćicama, ali ujedno i zbornici narodnih lekova i čajeva. Jednom rečju, u to vreme, štampani kuvar bio je jedna univerzalna kućna enicklopedija.
Problem je bio nepovezanost činjenica u kuvaru i veliki broj gramatičkih i slovnih grešaka, koje niko nije hteo da koriguje, jer ni jedan lektor i redaktor tih vremena, nije želeo da se sa time bavi. Zaokupljeni politikom, koja je baš u to vreme bila veoma burna, ispravka kuvara bila im je ispod časti.
Početkom dvadesetog veka, Srbija dobija prvu učenu domaćicu- Spaseniju Patu Marković. Završivši najpriznatije Bečke škole za vođenje domaćinstva, kada se vratila u Srbiju, osetila je potrebu da naše žene edukuje u svim pojmovima vođenja domaćinstva.
Priznati istoričari, Spaseniju Marković stavljaju u spisak prvih deset učenih žena, koje su se borile za poistovljenje prava žena i muškaraca.
Sve što je uradila, sve što je napisala, postavilo je temelje ravnopravnosti među polovima u Srbiji.
Prvi Patin kuvar
U želji da Srbiju približi svetu, Spasenija je 1907 godine objavila prvi ‘’Kuvar i Savetnik’’, koji je urađen po principima bečkih i mađarskih domaćinstava.
Kuvar počinje sledećim citatom: ‘’Najbolje knjige koje postoje, to su kuvari.Većinu ostalih nije trebalo ni pisati.Šteta što su pisci kuvara, obično nepoznati’’-Ibzen.
U uvodu, između ostalog, tada je napisala: ’’Hrana je ono što nas održava u životu. I baš zato nimalo nije svejedno šta čovek jede, koliko jede i kako je jelo pripremljeno. Raznolikost životnih namirnica i različiti načini pripreme hrane, od velikog su značaja za čovečiji organizam. Samo raznolika hrana može da čovečijem organizmu da sve one sastojke koji su nam potrebni: belančevine, masnoće, skrob, šećer, razne soli, vitamine, itd…, a nedostatak tih sastojaka doprinosi do raznih poremećaja u organizmu…Kućni posao je težak, ali on je kao i svaki drugi posao, dvostruko težak za onoga koga obavlja bez izvesnog znanja i spretnosti.’’
Samom kompozicijom uvoda, citatima i modernom rečenicom, koja se za tadašnje prilike mnogo razlikovala od srpske feudalne retorike, kao i ogromnim bogatsvom sadržaja, Spasenija Pata Marković, vinula je sebe u naučničke visine, ali je u isto vreme, svojom popularnošću, zasmetala tada brojnim srpskim konzervativcima.
Zabrane i osporavanja
U toku svog rada, Spasenija je imala TABU, kao svog najjačeg protivnika. Ko je ta žena koja se usprotivila, feudalizmu Balkana?
Ćerka iz viđene kuće, koja je završila škole, imala je velikih problema u toku svog rada, a njeni kuvari su bili zabranjivani.
Verovatno je Srbija tog vremena bila jedina zemlja koja je zabranjivala kuvare.
Bilo je to u periodu šestojanuarske diktature, kada je jedino Patina Čitanka za domaćice, koju je štampala svake nedelje, izlazila bez cenzure. Čitanka je ubrzo postala bilten opozicije jer ima je Pata omogućavala, podržavajući brata koji je bio istaknuti opozicionar, da se na jednoj stranici, kroz recepte, ironično odnose prema kralju i diktaturi.
Kultna ličnost
Uprkos svim nedaćama ona je postala kultna ličnost tog doba. Ljudi koji su je znali, govorili su i pisali da je Spasenija Pata Marković, jedna veoma skromna i neupadljiva ličnost, visokog intelekta i držanja, koja se pak, ni čim ne razlikuje od većine žena tog vremena.
Mada, Branislav Nušić, jedan od retkih srpskih intelektualaca, koji ju je neobično uvažavao, napisao je 1925 u ’’Politici’’, jedan članak o učenim ženama, u kome je za nju između ostalog rekao :’’
Od kada uđete u njen dom, vidite da je to dom učene, srpske dame u kome ničega ne manjka. Pomislio bi čovek da u njemu boravi kakva kraljica i da ima bar tuce posluge. Međutim, Gospođa Marković, ima samo jednu služavku, sa kojom radi iste poslove po kući. Kada vidite da se u maniru velike dame ponaša kao da je njen dom Dvor, dok ne prozborite sa njom ne biste ni poverovali u njenu skromnost i vedar duh kojim ona zrači.’’
Ona je radila veoma marljivo. Pored škole koju je držala u periodu do 1941, objavila je 3 Velika Narodna kuvara i 15 svezaka raznih recepata. U Drugom Svetskom Ratu, u svojoj kući je skrivala jevrejsku decu.
Bez prava na ime
Posle II svetskog rata, bila je uhapšena kao izdajnik, sve njeno je nacionalizovano a njeno ime je bilo zabranjeno.
Ali, kako je u to vreme ona bila jedina školovana domaćica, pustili su je da radi, da vodi škole za mlade, neuke partizanke i uči ih lepom ponašanju, manirima za stolom i osnovama građanske kuhinje, prilagođene ‘’radnom svetu’’.
Vrlo brzo, kada su nove vlasti shvatile da ona ima veliki uticaj među običnim svetom, optužili su je da širi buržoaske ideje, zabranili su joj potpisivanje punim imenom i oduzeli sva prava.
Svi kuvari, objavljeni posle 1945 godine, pa do 1990-te godine ( razne reprodukcije i prerađena dela ), u njenom autorstvu, potpisani su sa ‘’SM’’. Spasenija Pata Marković, umrla je sama i odbačena, krajem pedesetih godina u Beogradu.
Neprolazno delo
Spaseniju Patu Marković, lično, smatram utemeljivačem srpskog pisanog kulinarstva, čija dela treba da poprime enciklopedijski karakter.
Po njenim receptima, Dušan Škrba i Dimitrije Davidović, prvi srpski učeni kulinari, prvo kraljevski, pa onda Titovi, profesori, kreatori modernog, profesionalnog kulinarstva u Srbiji, napisali su knjigu ‘’Kulinarstvo u Hotelima i Restoranima’’-1954, odnosno prvi Srpski udžbenik kulinarstva, a brojne generacije prenosile iz ruke u ruku njene kuvare, do dana današnjeg.
Trenutno je u prodaji 24 izdanje njenog Velikog narodnog kuvara a u knjižarama kažu da se prodaje i dalje podjednako dobro sa svim modernim i novim izdanjima.
Delo Spasenije Pate Marković i njeno viđenje moderne Srbije, koju je ona u svojim kuvarima pokušala da napravi, ne sme biti zaboravljeno, već svim početnicima u ovoj branši, stavljeno na uvid kao stručna literatura, koju malo ko u toj meri poseduje na svetu.
Jovan Janjić
vBulletin® v3.6.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.