PDA

View Full Version : Pitanja vezana za studio!

Milos_Mitrovski
14-02-2009, 11:23 PM
Pozdrav svima, hteo bih da postavim neka pitanja vezana za studio.
Pa da pocnemo ;)
1.Imam miksetu behringer pmp2000, dva zvucnika od 600 vati, korg pa 50, neki mikrofon i sobu :D (to je ozvucenje koje koristim kad sviram) e sad posto vidite sta imam od opreme zanima me da li je moguce sa tom opremom napraviti studio.
2.Kada bih vec uspeo da napravim studio, da li je potrebno da se taj studio registruje u neki registar, kao na primer kada otvorite prodavnicu pa morate registrovati u sudski registar i da li je velika procedura oko registrovanja ukoliko je to potrebno.
3.pravio bih demo snimke i izdavao albume, zanima me da li je moguce da ja nekako zastitim te pesme sto napravim a da ne nosim to u SOKOJ-u jer mi je bg prilicno daleko

za sada imam samo ova nekoliko pitanja, mozda pitanja nisu bas najjasnija jer mi je sad palo na pamet da pitam to a zurim se mnogo pa sam nabrzaka pisao jer ako cekam do sutra nema vise ni da se setim da pitam :D izvinjavam se ako nesto nije jasno :)
hvala vam unapred na pomoci

enjoy.the.silence
15-02-2009, 11:26 AM
2.Kada bih vec uspeo da napravim studio, da li je potrebno da se taj studio registruje u neki registar, kao na primer kada otvorite prodavnicu pa morate registrovati u sudski registar i da li je velika procedura oko registrovanja ukoliko je to potrebno.

predlazem ti da se za ovakva pitanja obratis onima koji bi ti dali verodostojnu informaciju.

ako si u srbiji, pokusaj sa APR-om (agencija za privredne registre), za pocetak

http://www.apr.gov.rs/ (http://www.apr.gov.rs/)

a ako te zanima da vidis neki primer kako to izgleda kada je neko (ko se bavi tom delatnoscu koja te zanima) vec registrovan - klikni na ovaj link i ubaci naziv tog nekog privrednog subjekta, recimo barba music (posto smo na vladovom sajtu) pa onda pretrazi…

http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPublicSite/Search/GeneralEnterpriseSearch.aspx (http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPublicSite/Search/GeneralEnterpriseSearch.aspx)

znam da ti je za osnivanje DOO potreban pocetni kapital od € 500.00 (od toga € 250.00 pri registrovanju firme i otvaranju z. racuna u nekoj banci, a ostalih € 250.00 moras da uplatis u roku od 2 god. od datuma osnivanja preduzecETA)...

samo delic onoga o cemu bi jos trebao da razmisljas: ako bi nekom da saljes ili dajes fakture za delatnost kojom bi se bavio onda ti treba i neko ko bi to radio, je l' da? (osim ako sam to ne radis...) e oni isto kostaju... koliko kostaju i sta bi konkretno radili to moras njih da pitas.

da uprostim - razmisli za pocetak cime bi se konkretno bavio i sta sve sa tim u vezi treba raditi. nije dovoljno samo da sviras. koliko god to smesno izgledalo moras da mislis na jos 1000 stvari pored sviranja ukoliko bi to da radis ozbiljno... a uz to je potrebna i kinta...

toliko od mene. informisi se na netu i u krugu prijatelja, poznanika itd. ako te zanima, naci ces dosta informacija. JER sto manje znas kako to funkcionise - vise ces placati drugima da ti odrade kojekakve banalne gluposti koje su u uskoj vezi sa tim... nadam se da si razumeo otprilike sta hocu da ti kazem...

puno uspeha i srece! pozzzz!

Milos_Mitrovski
15-02-2009, 08:11 PM
hvala na odgovoru, pomoglo mi je dosta.
Naravno, razmisljam o svemu, ovo su bila neka osnovna pitanja koja me zanimaju.Sto bi se reklo na samo pocetku sam pa mi trebaju neke naj naj osnovnije informacije oko toga, hvala na pomoci, mnogo mi je znacilo ovo :)
Inace kad sam vec tu da pitam, da li postoji sansa da svoje pesme tj tekstove, muzku ( akorde) zastitim preko neta, znaci da ne idem u bg u sokoj, i kolko se placa uopste da bi se zastitlo neko autorsko delo?

Z & Z
16-02-2009, 01:08 PM
hvala na odgovoru, pomoglo mi je dosta.
Naravno, razmisljam o svemu, ovo su bila neka osnovna pitanja koja me zanimaju.Sto bi se reklo na samo pocetku sam pa mi trebaju neke naj naj osnovnije informacije oko toga, hvala na pomoci, mnogo mi je znacilo ovo :)
Inace kad sam vec tu da pitam, da li postoji sansa da svoje pesme tj tekstove, muzku ( akorde) zastitim preko neta, znaci da ne idem u bg u sokoj, i kolko se placa uopste da bi se zastitlo neko autorsko delo?

Svaki tekst objavljen na myspace blogu automatski biva zasticen autorskim pravima, to ti pise u terms kad popunjavas formular za pristupanje :)...

Sto se tice ovog pitanja gore, da li s tom opremom mozes da napravis studio.. Moze nesto da se zbudzi, mada ne znam kakvog bi kvaliteta bio usnimak vokala.. Behringer mikser moze da sluzi za live svirke, ali ne za ozbiljan rad u studiju ( tu mislim prvenstveno na upotrebu njegovih mikrofonskih predpojacanja i efekata )..Morao bi da kupis neku pristojnu zvucnu kartu, i jedan kondenzatorski mikrofon ( imas nekoliko pristojnih low-end izbora, od kojih je moj favorit Oktava Mk319, posebno za muske vokale ), to bi ti bilo za pocetak.. Obzirom da Pa50 ima midi ulaze/izlaze, mogao bi da ga koristis kao kontroler, putem kog bi u sekvenceru ( Nuendo, Cubase , Logic, Sonar ( moj favorit ) svirao deonice .. Tu bi morao da nabavis i veliki broj VSTi instrumenata ( ja ti mogu dati preporuku za svaki od njih :) ).. Ako te nesto dalje zanima, slobodno pitaj :)

Milos_Mitrovski
16-02-2009, 03:18 PM
Svaki tekst objavljen na myspace blogu automatski biva zasticen autorskim pravima, to ti pise u terms kad popunjavas formular za pristupanje :)...

HOces da kazes da ukoliko napisem tekst pesme, kompoziciju ili cak snimim svoj demo snimak, da ukoliko to stavim na svoj myspace profil to postaje zasticeno i svako ko iskoristi moj tekst ili muziku mogu da ga "tuzim" tj da upotreba mog teksta ili muzike je nesto kao krivicno delo?????

E sad, trazio sam po internetu cene zvucnih kartica sa midi ulazom, ali nisam nasao neke korisne informacije, da li znas mozda koliko se krece neka zvucna kartica sa znaci naj osnovnijim stvarima kao sto je midi ulaz da mogu da povezem klavijaturi sa kompom preko nje?

Duci_ns
16-02-2009, 04:53 PM
HOces da kazes da ukoliko napisem tekst pesme, kompoziciju ili cak snimim svoj demo snimak, da ukoliko to stavim na svoj myspace profil to postaje zasticeno i svako ko iskoristi moj tekst ili muziku mogu da ga "tuzim" tj da upotreba mog teksta ili muzike je nesto kao krivicno delo?????

E sad, trazio sam po internetu cene zvucnih kartica sa midi ulazom, ali nisam nasao neke korisne informacije, da li znas mozda koliko se krece neka zvucna kartica sa znaci naj osnovnijim stvarima kao sto je midi ulaz da mogu da povezem klavijaturi sa kompom preko nje?

Moja preporuka ti je M-audio Audiophile 2469 oko 100e(nema mic preampe),M-audio Firewire 410 oko 350e (ima sve :) ) i EMU 1212m oko 150e,a ako imas integrisanu zvucnu, a ovo ti je puno para, kupi adapter Gameport to Midi...
pzzzz...

Z & Z
17-02-2009, 11:20 PM

Da, bas to hocu da kazem :)

Z & Z
17-02-2009, 11:24 PM
Lepo ti je rekao Duci gore :).. A mozda bi bilo najbolje da ti nama kazes kako si zamislio da sve to funkcionise, pa mi da ti damo neku preporuku :).. Kao preporuku za kartu , ja bih ovde dodao i EMU 0404 SUB koja takodje ima sve ( cena joj je oko 170 eura :) )